Vakantie naar Zuid Afrika: maak een mooie rondreis!

Vakantie naar Zuid Afrika: maak een mooie rondreis!

Kijk niet in de Dikke Van Dale vooraleer je op safari vertrekt. Want wanneer wij het over een safari hebben, bedoelen we niet een jachtexpeditie of jachtreis. Vroeger ging men vaak op safari om op ‘big game’ te jagen. Tegenwoordig gaat het er heel wat diervriendelijker aan toe tijden een rondreis in Zuid-Afrika. Het enige schieten dat er nog aan te pas komt, is het ‘schieten’ met de fotocamera. De oorspronkelijke betekenis van het woord, afkomstig uit het Swahili, heeft bovendien niets met jagen of schieten te maken. Wel staat het voor ‘lange reis’. Maar waarom moet je op safari?

Natuurschoon bekijken op je rondreis door Afrika

Ontdek de wijde, Afrikaanse vlaktes met zijn indrukwekkende natuur en even indrukwekkende inwoners. Terwijl je de stoffige zandwegen trotseert met je wagen, wat al een heus avontuur is, krijg je een prachtig beeld van het landschap. Gnoes, zebra’s, giraffen of antilopen kijken nieuwsgierig op. Of je staat versteld van de onverschilligheid van een groepje leeuwen die hun middagdutje doen.

Onverwacht spektakel tijdens je vakantie

Ook al ga je meerdere malen op safari, elke safari is anders. Altijd word je getrakteerd op iets nieuws. Zo kan zelfs een wolkenveld, dat schaduw werpt op een deel van het landschap, voor een uniek schouwspel zorgen. Dus hoewel je zoektocht naar ‘The Big Five’ soms kan aflopen met een sisser, zal iets anders wonderbaarlijks je pad wel kruisen.

‘Survival of the fittest’

Vergelijk het niet met een tripje naar de zoo. Je ziet de dieren in hun natuurlijke habitat, dat is op zich al een bijzondere ervaring. In de zoo leven de dieren afgeschermd van elkaar. In het wild kunnen er confrontaties zijn en je weet nooit of die er hard of net heel vredelievend aan toe zullen gaan. In het wild gelden er geen regels, enkel die van de natuur.

Reisavontuur op maat

  • ‘Game drives’: meestal kan je deze ritten in je hotel of lodge aanvragen. Samen met andere toeristen ga je dan met een jeep of met een busje op zoek naar wilde dieren. Een lokale gids weet waar hij de dieren kan vinden en kun je ook heel wat vertellen over hoe ze leven.
  • ‘Selfdrive’: je gaat zelf op pad met je (gehuurde) wagen en je doet alles volgens je eigen tempo. Spot je een mooie waterpoel, dan kan je hier gerust een tijdje blijven om de dieren te bekijken en uitvoerig te fotograferen.
  • Wandelsafari: te voet trek je de Afrikaanse wildernis in. Terwijl je met de wagen eerder een toeschouwer bent, word je nu een echte deelnemer. Voor je eigen veiligheid doe je dit best onder begeleiding van een professionele gids. Er is keuze genoeg: want je kan ook al met een luchtballon, te paard, met een kano op safari.

Wanneer is de beste tijd voor een safari vakantie?

Het droge seizoen is de ideale periode om op safari te gaan. Ook in vakantieland Tanzania bijvoorbeeld. De kans om veel dieren te spotten is dan groter, zeker als je de waterpoelen opzoekt. Bovendien kan het voorkomen dat tijdens het regenseizoen niet alle delen van het park toegankelijk zijn. Een reis boek je tegenwoordig eenvoudig online. Een vakantie boeken kan bij een reisbureau of een online reisvergelijker. Daar kun je de prijzen bekijken van verschillende touroperators en luchtvaartmaatschappijen. Je kunt vertrekken naar zuid-afrika vanaf Schiphol maar ook een vliegvakantie boeken vanuit Duitsland (Frankfurt).