Tips voor de beginnende zeiler

Een fantastische manier om je in de natuur te begeven is door te gaan zeilen. Je bent niet alleen actief bezig en kan het dus als een goed sportmoment pakken, maar je bevindt je op het water, in de wind en in het weer. Heerlijk om op die manier uit te waaien. Ben jij overtuigd van het zeilen of wil je bijvoorbeeld een zeilboot huren in Europa? Dan is het goed om te weten waar je moet beginnen. In dit artikel leggen we dat uit. 

Het belangrijkste: de boot

Een zeilboten komt in allerlei verschillende kleuren en maten. Jouw niveau bepaalt welke boot je kiest. Een kielboot bijvoorbeeld, heeft een gewicht onder de kiel hangen waardoor deze erg stabiel is. Die gaat wat langzamer dan bijvoorbeeld een zwaardboot, waar juist geen gewicht onder hangt. Je hebt dan een stuk minder tijd om te beslissen wat je doet en dus is deze wat moeilijker. 

De meeste plekken bieden in eerste instantie een kielboot aan. Bijvoorbeeld een valk of zestienkwadraat. Met weinig kennis en ervaring kan je alsnog een hoop genieten van een dag op deze boot. Overigens zijn dit natuurlijk niet de enige modellen. Er zijn er tientallen meer, maar je kan het beste met deze beginnen. 

Waar ga ik zeilen? 

Start je net in Nederland? Dan kan je het beste beginnen op een plas of meer. Dit is gesloten maar er is ruimte genoeg om te oefenen en dingen fout te doen. Een rivier is al wat gevaarlijker, daar zit wat meer stroming in en kan dus wat moeilijker zijn om te sturen. Wil je een zeilboot huren in Europa, dan kan je dit ook het beste proberen op plekken waar je op een kleine plas of meer kan varen. Op de open zee raden we niet aan als je beginner bent. Dat is te onvoorspelbaar, het weer kan hier zomaar omslaan. 

De mooiste pleken voor een zeilboot huren in Europa zijn Nederland, Griekenland, Italië, Spanje en Kroatië. Nederland is natuurlijk het typische waterland waar je terecht kan voor een prachtig dagje in de polder. Maar wil je een week lang vertoeven in de zon? Dan is het Mediterraanse gebied ook prachtig. Let er wel op dat je dan een boot huurt die voor jouw niveau is, of zorg dat er een schipper aan boord is.