Gezond de vakantie doorbrengen? Boek een kampeervakantie Ardennen

Er zijn veel goede redenen om de natuur in te trekken, maar hier is er een waar je misschien nog niet aan gedacht hebt: je gezondheid. De gezondheidsvoordelen van kamperen en de natuur beleven zijn goed gedocumenteerd, en als je behoefte hebt aan stressverlichting en een opkikker, is de tent pakken en op avontuur gaan een goede manier om dat te realiseren. Kamperen kan goed zijn voor je humeur, je hersenen, je stofwisseling en je slaappatroon – dus kijk op een site, plan je kampeervakantie en ga op pad.

Zonsopgang over bergen in de verte met tent op de voorgrond naast een verzameling dennenbomen.

1. Je hersenen zullen de groene ruimte heerlijk vinden

Vraag je je af waarom kamperen goed voor je is? Een van de belangrijkste voordelen is de blootstelling aan groen en de natuurlijke wereld. Studies hebben uitgewezen dat mensen gezonder en gelukkiger zijn als ze tijd in de natuur doorbrengen of planten om zich heen hebben, of het nu gaat om een uitzicht op een park vanuit hun kantoor of een dagelijkse pendeldienst door bomen. Wetenschappers geloven dat onze hersenen reageren op natuurlijke uitzichten en blootstelling op eeuwenoude manieren die de geestelijke gezondheid positief beïnvloeden. Tijd doorbrengen met de natuur, vooral als het over een paar avonden gaat, zal je stemming verheffen en je helpen perspectief op je leven te krijgen. Als je zelf een beetje een natuurliefhebber bent, overweeg dan in de zomer enkele plaatsen te bezoeken die bekend staan om wilde bloemen, of denk erover een kampeertocht te plannen naar het Lake District, het Peak District, of een andere plaats die bekend staat om landelijke wandelingen en kleurrijk wildleven.

2. Je krijgt meer lichaamsbeweging

Kamperen is een actief tijdverdrijf, en of je nu gaat kanoën, wandelen of genieten van een zwerftocht door het landschap, je verhoogt je dagelijkse activiteitsniveau en plukt daardoor een heleboel gezondheidsvoordelen. Meer dagelijkse activiteit betekent een gezonder hart, een snellere stofwisseling en veerkrachtigere gewrichten en spieren. Velen van ons krijgen niet genoeg dagelijkse beweging door het sedentaire karakter van onze banen, en laten we eerlijk zijn – op verkenning gaan in een nationaal park is veel leuker dan hardlopen op een loopband.

Tip: Mountainbiken Ardennen

3. Je slaapt beter

Er zijn een paar manieren waarop kamperen je slaapkwaliteit kan verhogen. Ten eerste ben je losgekoppeld van de moderniteit, en is er minder verleiding om de hele nacht boxen te blijven kijken. Anderzijds word je minder blootgesteld aan digitaal of “blauw” licht van elektronische apparaten, waarvan is aangetoond dat het een rustgevende slaap verstoort. Je bent ook weg van afleiding door de stad en verkeerslawaai. Je kunt wel last hebben van uilen en riviergeluiden, maar je wordt niet blootgesteld aan de voortdurende drukte van autotoeters en schreeuwende voetgangers.

4. Je reset je lichaamsklok

Onderzoek heeft aangetoond dat wakker worden met natuurlijk licht bij zonsopgang een sleutelfactor is voor het resetten van onze lichaamsklokken om ons te helpen gezondere slaappatronen te krijgen. Onze lichaamsklokken zijn een fundamenteel onderdeel van onze gezondheid; wetenschappers weten nu dat elke cel in het lichaam signalen doorgeeft over de juiste tijd om te slapen en wakker te worden. Het zijn die zogenaamde ‘circadiane ritmes’ die door jetlag of andere factoren verstoord worden, en dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid op lange termijn.

Studies van ploegenarbeiders bij wie het circadiane ritme helemaal van slag is, geven een hoger percentage gezondheidsproblemen en problemen met het immuunsysteem te zien dan de rest van de bevolking. Wakker worden met de zon lijkt misschien vreemd als je gewend bent aan een kunstmatige wekker, maar het is bewezen dat het enkele serieuze voordelen heeft; het is de moeite waard om te proberen hetzelfde schema aan te houden, ook nadat je naar huis gaat, met open jaloezieën of een wekker die natuurlijk dageraadslicht simuleert.

5. Je geniet van de voordelen van in het moment zijn

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de voordelen van mindfulness, een vorm van meditatie die inhoudt dat je heel aanwezig en in het moment bent. Kamperen is een uitgelezen kans om mindfulness te ervaren en te zien hoe het je stemming en stressniveau verandert. Luister naar je lichaam en hoe het zich voelt in de natuurlijke wereld: het gewicht van je voeten op de grond, de geur van de planten en bomen, het gevoel van de wind, de pijn in je benen na een lange wandeling, enzovoort.

De resultaten, zo hebben onderzoekers aangetoond, zijn enorm positief en helpen je bewuster te handelen; in plaats van gedachteloos met chocola voor Netflix te gaan zitten, zul je je meer bewust zijn van wat je lichaam je vertelt, en er hopelijk met meer aandacht naar luisteren.

Uitgelicht: Fietsroutes Ardennen

6. Je hebt meer blootstelling aan vitamine D

Vitamine D is van vitaal belang voor de gezondheid van onze botten en andere aspecten van ons lichamelijk welzijn, waaronder ons humeur, en minstens 10 minuten zon per dag is essentieel om ons algemene peil ervan op peil te houden. Het lichaam maakt zelf geen vitamine D aan en heeft zon en vitamine D rijke voedingsmiddelen nodig om het te kunnen aanmaken, en daarom is elke dag een beetje zon een goed idee (hoewel te veel de huid beschadigt).

Buiten zijn – zoals je waarschijnlijk op je kampeertrip zult doen – is de perfecte manier om een kleine vitamine D boost te krijgen zonder er zelfs maar over na te denken. Een wandeling of fietstocht maken, buiten je ontbijt klaarmaken en andere activiteiten geven je snel een opkikker. Vergeet echter niet om zonnecrème te gebruiken als je op warme dagen op pad bent.

7. Het verhoogt je sociale tijd

Zelfs de beste plaatsen om te kamperen in het VK kunnen niet bieden wat je meebrengt: je dierbare kampeermaatjes. Of je nu als gezin kampeert of met vrienden een band opbouwt, kamperen is een gedeelde ervaring die gedeelde herinneringen schept, kinderen zelfredzaamheid en meer begrip voor de natuurlijke wereld bijbrengt, en je een dosis sociale tijd geeft die je relaties verstevigt.

Campings zijn ook vaak sociale knooppunten waar je tijd kunt doorbrengen met mensen die je passie voor het buitenleven delen, tips uitwisselen en elkaar steunen. En als je de behoefte voelt om alleen te zijn met de wildernis, dan hoef je alleen maar zachtjes weg te glippen; de natuur is er om van te genieten.

Wat de tijd van het jaar ook is, het moderne leven kan je uitgeput, gestrest en losgekoppeld van degenen die je liefhebt doen voelen. De wetenschap is er duidelijk over dat kamperen een uitstekende manier is om je kwalen te genezen, je stemming op te peppen en je relaties sterker te maken. Het klinkt als een eenvoudige oplossing, en dat is het ook. De gezondheidsvoordelen van kamperen zijn maar één van de redenen om er op uit te trekken voor je volgende avontuur met je favoriete metgezellen aan je zijde.